En oerhört vacker sorgkantad söndag

Sinnena har vilat och på samma gång fått impulser av nåt fridsamt som spridit ett stort lugn inombords. Ett meditativt tillstånd som man kan vila i. Likt det som man har då man sitter med fötterna uppe på en pall framför en sprakande brasa.

Finns det nåt vackrare att låta blicken vila över än det vintriga landskapet vi har här i vårt land, just nu? Idag har det dessutom varit riktigt söndagsväder, lugnt, stillsamt och bara mjuka flingor som sakta dalat ned. Häröver alltså.

Nån har kanske haft det fullt upp med att flytta snön till nåt annat ställe än den först anlände till.

Inte alltid så roligt om det blir för mycket av det goda...


En dag som denna vore det så roligt att bara kunna vara och inte fundera på att det snart är dags för ett väldigt viktigt beslut i vår kommun.

Frågan gnager fastän det är helg. Den gnager i föräldrar, elever, men framförallt gnager den i de som arbetar i skolorna det berör.

Jag tänker på paragrafen med ärendet om Påras skolas framtid som är uppe i kommunstyrelsen på måndag. Frågan som berör så många. Frågan som påverkar så många, rent konkret.

Argumentet för att vi överhuvudtaget hade ärendet på våra bord var att spara pengar, en ekonomisk orsak.
Faktum är att:
Det faktiskt inte finns ett enda argument som talar för ekonomisk vinning om denna plan fullföljs just nu! 

Varför är det då så bråttom? Varför nonchalera de som faktiskt sitter inne med sakkunskap?

Är det prestige i frågan? På riktigt? Kan det vara så? Finns det annat än rävar i lyan?

Påras skolas öde ligger nu i beslutsfattarnas händer. Vilket blir arvet?

Det som också väcker frågor är faktumet att man har beställt en utredning som jag som medlem i bildningsnämnden inte ens visste om att det fanns behov av. Detta fick jag läsa om i tidningen ÖT. Den rapporten tycks vara tung som bly i jämförelse med de uppgifter som de våra lagt fram.

Det är något som inte stämmer i vår kommun nu. Jag önskar att jag kunde säga att allting är bra, men det kan jag inte. Det är något som fräter en sammanhållning som kunde finnas. Vi kan nog bättre än såhär. Det är som en glansbildsyta som faller sönder och skymtar en möglig insida om man råkar rispa den.

En bidragande orsak är att VI som sitter i ledningen, eller åtminstone endel av oss, inte lyssnar till de fakta som specifikt i denna fråga kommit från de verkliga experterna på området, nämligen lärarna, rektorerna, de som arbetar i alla utrymmen, dagligen.

Ger denna nonchalans mot expertisen mera förtroende och tillit till vår kommunorganisation? 

Borde det inte vara lika självklart att höra med lärarna/rektorerna då det gäller skolelever? De ska ju vistas i utrymmena dagligen i flera års tid. De ska ha en stimulerande och trygg skolmiljö med rum för flexibilitet i undervisningen.

OCH att beställa en sketen konsekvensbedömning med för och nackdelar för vår kommun om vi drar oss norrut eller söderut som skulle ge mera konkret information har vi tydligen inte råd med. Men vi tycks nog ha vilja att beställa sånt som vi vill styra i en viss riktning.

Jag tycker det är beklämmande. Vi ska inte vara så naiva att vi tror att inte gemene man inser att det är uppenbart att riktningen är spikad och att vi ska ledas i rätt riktning.

Vi har just nu världens lyckligaste ungdomar i Kronoby enligt en gladare rapport. Varför ska vi äventyra det genom att göra det sämre för eleverna? Grunden läggs ju där. 

Till exempel så i Ådalens skola har både elever och lärare funnit sina platser nu. Det har planerats, med särskilda rum för ämneslärare och man har lappat, grejat, byggt till, rivit, renoverat och verkställt i enlighet med de önskemål som personal har haft. Detta har tagit år. Resultatet är att det fungerar väldigt bra just nu. Eleverna trivs och har bra utrymmen NU.

Varför ska vi äventyra även detta faktum genom att klämma in elevgrupper från lågstadiet? 

Jag upprepar: 

Vi har just nu världens lyckligaste ungdomar i Kronoby enligt en gladare rapport. Varför ska vi äventyra det genom att göra det sämre för eleverna?

Sånt denna afton,

L8 👐




Kommentarer

Populära inlägg