Till Dig elev och alla runtomkring dig

Alla elever får symboliseras av dessa i Terjärv skola, 2019, från en session med kultur-i-skolan projekt inför Kronoby 50. Resultatet blev en nyskriven sång som sjöngs i varje skola tillsammans med eleverna i kommunens alla skolor. Åh vilka duktiga elever det finns i alla skolor! 

Jag vill i denna tid rikta en speciell hälsning till dig oberoende av din ålder och var du än befinner dig just nu. Du är nämligen en av dem som drabbas på ett väldigt speciellt sätt just nu. Du har fått finna dig i att din vardagsrytm och dina rutiner helt plötsligt förändrats som genom ett trollslag från en dag till en annan.

Du har fått finna dig i att livet plötsligt begränsats till en tillvaro med nya regler och bestämmelser i en tid då vi alla tagit för givet att frihet är nåt som är bestående och intakt åtminstone i vårt land. Likväl har just friheten och livet i den begränsats.

Likaväl har ingen hört dig klaga. Likaväl har ingen hört dig ifrågasätta vuxnas nystiftade regler. Likaväl har du funnit dig i situationen och följer den efter Dina förutsättningar och möjligheter. Du sitter förmodligen i ditt eget rum eller nån annanstans i ditt hem och gör uppgifter du fått av dina lärare. Du gör allt detta utan att klaga över att du inte i lika stor utsträckning som förr ens kan träffa kompisar och klasskamrater.

Du litar på att alla vuxna runtomkring dig gör allt de kan för att du ska ha en trygg tillvaro. Du upplever att vardagen och helgen flyter på och in i varandra, som om alla dagar blir till en enda.

Men, vår tillvaro i tiden förändras.

Vi behöver inte mera tala om tiden före och efter senaste krig. Nu har vi en ny epok, en pågående strid mot en gemensam osynlig fiende hela världen över att hänvisa till.

Detta är stort och det kan både kännas och upplevas som overkligt. Surrealistiskt.

Det känns overkligt både för dig elev och för mig som lärare, familjemedlem och mor. Det känns overkligt även i andra roller, den som kollega, vän, konstnär och bara som medmänniska.
"Att bara vara medmänniska är en av de absolut viktigaste rollerna vi alla har just nu. Vi kan inte heller bara kliva ur den utan vi måste alla bära vårt ansvar."
Alla små steg räknas, alla själar räknas. Alla har sin uppgift och nu mer än nånsin kommer alla att få reda på vad den uppgiften består av.

Detta är en fas som kommer att gå in i en annan. Det föds en alldeles ny tid, ett uppvaknande som alla människor kommer att gå som nyfödda igenom.
Människosläktet får en ny chans. Vi får en chans att rätta till saker som vi gjort fel i naturen, i livet, men även människor emellan. Jag hoppas vi tar lärdom och gör om och inte faller tillbaka i gamla spår och bara startar upp igen som om inget har hänt, för det har det!
Medvetenheten hos alla och envar kommer att ha nått ett högre stadium och insikten kommer att ha växt till nåt som föder mera godhet. Det är åtminstone den dröm jag har och den tanke som jag hoppas ska få fäste, växa och gro bland alla.

Jag hoppas du elev har det gott i din vardag. Att du trots allt känner dig fri i din egen sfär, att du får mat då du är hungrig, att du får kramar då det behövs, att du får leka och springa av dig och framför allt hoppas jag att du känner dig trygg i din tillvaro.

Det är vår uppgift som vuxna att göra så gott vi kan. Att göra vårt allt för dig. Vi ska inte lägga ytterligare en börda till en annan. Vi ska ha förståelse för att det ser olika ut i olika hem och att saker och ting upplevs olika beroende på vem man är och hur man har det.

Därför ska vi inte förse dig med så många uppgifter att hela tillvaron blir en enda lång session vid en skärm i en tid då vi mera än nånsin behöver stiga upp och röra på oss. Vi ska hitta tillbaka till naturen och leva med den, inte mot den. Vi kan inte styra eller härska över liv, oberoende hur mikroskopiskt litet det är. Det ser vi ju alldeles tydligt nu. Efter en epidemi kommer en annan om vi inte gör förändring. Detta pågår tills all lärdom är fullbordad, ända tills man utexamineras från livets skola.
Jag hoppas att du också får uppgifter som befriar dig från att vara uppkopplad precis hela tiden.
Jag önskar dig krafter och glada dagar!  Jag önskar dig givande och minnesrika stunder där du i dina stunder som bäst jobbar på att skapa ett alldeles speciellt minne som du på din ålders höst ska kunna berätta vidare till dina barn, barnbarn eller dina husdjur.

Jag önskar dig en kärleksfull omgivning och att vi vuxna får tillräckligt med förståelse för att det är Du som är vår framtid.

Det är inte bara Du som ska kunna lita på oss, det är VI som ska ha tillit till Dig.

💚

Lotta




Kommentarer

Populära inlägg