Krombi 50 år - Mitt i nuet!

Hejhopp!

Kronoby fyller 50 år!

Ja må den leva, ja må den leva, ja må den leva uti 100.000 år! 

50 år sedan sammanslagningen av tre vackra byar. Tada-datt-att-att-AAAAAAAA!

Hela Croneby Socken, establisherade redan 1607. Då vi firade 400 år, för över tio år sedan, var det verkligt festligt! Vi festade i idrottshallen med invånare och skolelever och så invigdes en helt ny kyrka på Hospitalskullen. Det var också uruppförande av själamässan Mörkrets Ljus tillägnad alla nådehjon som levt på Korpholmen. Tänk vad tiden går...!

 Vi fortsatte att fira för ifjol firade Finland 100 (åhå, he valt mang eff titee!.. Prova att läsa meningen snabbt!!!)  och nu så är det att ta fram dregelllappen igen för att i nåt skede under året slafsa i sig en jubiléumsbakelse och kanske rentav skölja ned hela skapelsen med en dryck från Tärjä. Vem vet? Allt är möjligt under ett helt år!

Denhär fina logon är gjord av Kaj Lindh och kommer att synas lite överallt i kommunala sammanhang under jubileumsåret. 


Jag sitter med i en jubiléumsnämnd med ordförande Stig Östdahl i spetsen och våra uppgifter består av att hitta på och ordna happenings under året. Igår var det presskonferens och vi fick berätta om allt som ska hända lite varstans i kommunen. Har du sett nåt nånstans i nån tidning eller hört nåt på radion?

Vi inleder med fokus på kommunens barn - vår framtid för inkommande fredag bjuds det på teater och fruktbuffé i Gillestugan i Nedervetil. Passa på tillfället du förälder till ett barn i vår kommun! Fråga om det vill fara på teater. Det är en tvåspråkig föreställning framtagen enkom för vår kommun.

Huvudfesten går av stapeln den 19.1 i Ådalens skola. Där blir det tankar och tillbakablickar av Ole Norrback som satt i regeringen då det hände, men det blir också framtida visioner av Oa Lönnbäck. Inga torra festtal är utlovade. Allt detta är varvat med musik av kronobysonen Tobias Granbacka som vi är särskilt glada över att ha med oss då. Han har inte glömt bort sin hembygd, trots att han gör karriär i andra delar av världen.

Förresten, DU KRONOBYBO som är medlem i nån förening och har tankar om hur du/ni skulle vilja uppmärksamma jubiléumsåret i er förening? Det finns öronmärkta pengar att söka specifikt just för att fira Krombi 50 på ditt/ert sätt. Ansökningstiden går ut den sista januari så skynda på! 4000€ finns i potten så om det finns bara en ansökan så..... Congrats! 

Det kan också vara en privatperson som kommer på nåt briljant som nämnden tycker att är värd ett bidrag. Hur? Besök kommunens hemsida och vår informatör Pia Byskata eller fritidskoordinatorn Hanna Lindholm till exempel. 

Vad annat händer under året?

MYCKET i alla delar av kommunen! Motionsevenemang, kulturella dagar, jubileumsdans, festliga veckor med 20 års jubilerande Krombidag, samt Terjärvdagar. Nedervetilveckan stolsterar med både tjärbränning och teater denna sommar! Yiiihaaaa!

Det kommer att bli öppet hus i kommungården med guidade turer med möjligheten att under en tid diskutera och ställa frågor rakt till fullmäktigemedlemmar. PASSA PÅ TILLFÄLLET! 

Man har också möjlighet att lämna förslag på förbättringar eller idéer i en låda som finns framsatt. Detta kan göras anonymt ifall man är rädd för att säga högt vad man tycker.
Man får väldigt gärna också komma ihåg att säga positiva saker om vår by. Det tror jag finns lika många saker av som de som man knorrar över.
Vad som är bra eller dåligt får en annan dimension om man kan sätta det i relation eller jämföra med nåt annat. Till exempel hur bra vi har det här jämfört med de som inte har nåt alls. Om man bara går omkring och tycker att oj oj oj vad vi har det dåligt ställt i vår kommun och alltid hittar saker att beklaga sig över så då finns ju alternativet att flytta härifrån också. Varför genomlida och beklaga sig ett helt liv?

Hela världen står öppen. Bara att flyga iväg, sålänge det finns ett flygfält!

Jag tycker att vi har en otroligt fin by! Vilken naturrikedom!

Våra majestätiska tallar... Jag hoppas det finns åsar i framtiden också! Att de inte bara blir tillhåll för grävskopor som forslar sand och efterlämnar vatten.

En vacker, grönskande guldgruva med världens friskaste syrehalt! (Obs! Finns inga vetenskapliga belägg för detta vad jag sett åtminstone, men det låter bra och kan ha stor sanningshalt!) Vi har världens lyckligaste ungdomar! Vi har förmodligen också världens bästa humor! Vi kan många olika saker, invånarna är original i sig själva då de tror att de är världens medelpunkt och så är det kanske. Åtminstone om man bara ser världen genom sina egna skygglappar. 

Vi har ett mycket rikt musik/kulturliv överlag och människorna är utrustade med speciella egenskaper som gör oss antingen till träbockar och stampsäckar eller visionärer och krutuppfinnare av stor rang! 

Fasiken jag tror reintåv et Krombi faktiskt er bäst i heila väädä! Hii finns kålkkå bra invåånara! Ja int finns hii na anna n gårrpojka å gårrflikkona! 
Å tänk ti siti på Heimsjöliidä mä tärjäfaati i fammi!
Helder ti fa gaand ti Lilltrestsi me naaninda Snååris gris i ryggveskon. Hee liivi he! Ti få låfft på goo dååman!

Det finns fossiler och det finns glöd! Entreprenörsanda! Vinnarinstinkter! 

Vi kan - ILAAG! Å ilag ska vi avslut heila ååri me en DECEMBERGALA ter vi ska dzera just he: 

- Gala ilaag!

Hipp hipp HURRAAAAAA!





Kommentarer

Populära inlägg