På kurs med Jari Sarasvuo idag!

Denna dag har jag suttit på skolbänken och lyssnat på det bästa, mest innehållsrika, humoristiska och givande föredraget hittills. Jari Sarasvuo var det som stod för den bedriften och höll oss fokuserade och koncentrerade i fem timmar. En mycket kunnig och sympatisk människa som det är en stor glädje att få ha som en av utbildarna.

Han berättade glatt och ohämmat om sig själv och delade med sig av sina bästa verktyg. Han medgav även att han har läs och skrivsvårigheter men att dessa inte varit till någon som helst hinder i hans karriär. Han kan numera välja vilka uppdrag han åtar sig.

Kaj Björndahl är Jaris mycket goda vän sedan nittiotalet. Det var dock inte av den orsaken han åtog sig Kajs uppdrag, utan av den orsaken att han tyckte att hans förslag och vision var en riktigt bra utmaning med rätt smula galenskap, rätt ambitioner och högt uppsatta mål. Och denna resa har för min del nyss börjat!

Jarimme! Vår Jari Sarasvuo höll oss med lätthet fokuserade i fem timmar.

Härligt med språkrikedom och intelligens!

Jari har gjort militärtjänst i Dragsvik för att lära sig svenska och det var där han också fick smaka på hur det kändes att själv bli mobbad, berättade han. Jari kunde ju inte svenska och det räckte som en orsak att bli utsatt. Han fick dock rätt motivation då han hörde att det är bara en från hans stuga som kommer att få gå vidare till officersutbildningen och Jari tänkte i sitt stilla sinne att i helvete heller det blir den mobbande "kiusaaja-mulkkun" som ska få den platsen! Med den stora motivationen i pannan så blev det också sen slutligen så att det var Jari som fick plats till vidareutbildningen.

En man med så stor erfarenhet av så många olika människor, branscher och olika delar av världen har mycket att lära både noviser och så kallade experter. Jari är förresten gift med Virpi Kuitunen, skidåkerskan som tagit hem massor av medaljer till vårt land. De bor nu i Grankulla och lever och mår som vilken familj som helst.

Denna mycket goda sallad med grillad halloumi serverades innan en fantastiskt god laxsoppa på restaurang Nera i Neristan. Förriga Vanhankaupunginravintola alltså. Vi hade hela huset till vårt förfogande från förmiddag till kväll. 

Jag känner redan att denna epok i mitt liv kommer att bära större frukter och det ska bli intressant att följa med resten av flödet tillsammans med de andra i teamet.

Jag uppskattar verkligen folk som är ärliga och säger rakt ut på ett förståeligt sätt vad man menar utan att försköna varken ord eller människor.

Som till exempel dessa direkta citat:
- Maalima on täynnä valehteliva paskahousuja! 
/Sagt om de flesta både helt vanliga och högt uppsatta människorna i vår värld. Kan bara hålla med/
- Pitää olla sen verran herkeyttä -PERKELE- että opit lausumaan oikeassa muodossa. Mene vaikka komeroon ja istu siinä kunnes osaat!
/Ja. Det blir säkert mera trovärdigt att kunna uttala ord som hör till branschen på rätt sätt./
- Elämään kuuluu palvella! 
/Man ska stå till tjänst. Hjälpa varandra./

Alla verktyg som vi kommer att behöva inte bara i det kommande yrket utan i själva livet så behåller jag för mig själv. Det är trots allt en dyr skola som Kaj Björndahl bekostar och jag och de andra i teamet blev utvalda för de egenskaper vi har och för att få lära oss av de bästa, så resan är minst sagt spännande!

Sympatiske Bossen Kaj Björndahl.
FOTO:Esa Melametsä 

TACK alla för denna dag och särskilt TACK till TEAMET med Kaj Björndahl i spetsen för ER tro på mig och mina egenskaper! 👍💝


kram, Lotta



Kommentarer

Populära inlägg