Sommarträff med bästa gänget - Veteransångarna

Igår var det äntligen dags att få träffa veteranerna på vår årliga sommarträff. Vi blev upplockade efterhand av vår hovchaufför Moas Taxi som med säker hand styrde kosan från Hopsala, Bråtö, via Jeussen fram till Restaurang Marinas i Terjärv. Skjuts hemåt fick vi med Mickes Taxi, likaledes flyt i däcken hade han. Vilken dag!

Mulet, men ändå varmt, men inte stekhett som det varit tidigare i sommar. Det var lagom av allt med tanke på vårt gäng. Vi hann även se hur blixten slog ned i ett träd och brände marken runtomkring det. Så härligt att nästan alla kunde vara med på träffen!


Vi blev bjudna på mat och dryck av Rani Plast med Mikael Ahlbäck i spetsen. Vi vill rikta ett 💗varmt och STORT TACK för den fina gesten. Det betyder så mycket för oss fastän det kanske inte är frågan om stora summor.

För en del är det. Jag kan inte heller låta bli att poängtera följande fakta. Jag blir upprörd då jag tänker på det så det kan lika gärna vara fler som sitter och är förargade en stund.

Vill också påpeka att veteranerna själva aldrig skulle ta upp detta. Detta är helt och hållet mina tankar.

Here we go:

I början av år 2018 fanns det 12106 veteraner som var berättigade till rehabilitering och förmåner.

Ett skattefritt fronttillägg om 49,45 betalas ut varje månad. Utöver detta betalas även ett extra fronttillägg som varierar mellan 207,07 - 239,32/månad beroende på om man bor ensam eller i parförhållande. I bästa fall kan det röra sig om närmare 300 euro. Av detta är alltså den skattefria summan strax under femtiolappen. Hur många bor i parförhållande månne? Hur många bor ens hemma då medelåldern är 93.

Inga hisnande belopp, direkt.
Låt oss, säkert i en dels ögon, göra en orättvis jämförelse med våra ministrar och deras löner. Det måste ju vara frågan om mycket viktigare människor då de får så mycket mera. 

Hittade uppgifter om att den månatliga ministerlönen just nu är 9 102,84 och att vår statsminister får 10 920,06. I Sipiläs regering finns 17 ministrar. 
Riksdagsledamoten får i snitt 6500 och det är frågan om 200 personer. Därtill får varje ledamot den 15:e varje månad en skattefri kostnadsersättning på minst 986,81.

Är detta rättvist? Detta gäller alltså för ständigt ambulerande tjänster där olika människor sitter på posten från en period till en annan.

Frontveteranerna byts inte ut när en period är slut. De slutar andas och så lägger vi ännu till beslag på de pengar som en gång samlats in till dem. 
Jag önskar att ALLA veteraner OMEDELBART skall få GRATIS boende, mat, omvårdnad, färdtjänster, rubbet och möjligheter till ett kvalitativt och innehållsrikt socialt liv enligt deras egna önskemål, sålänge de själva förmår önska. Sen kvittar det.

Hurlänge ska de behöva vänta på sin belöning? Jag har hört veteranröster för flera år sen uppgivet säga att det redan då var för sent med allting. De skulle ha behövt få uppskattning sålänge benen och rösterna bar.

Jag frågar åter: 

- Kan vi, kunde vi verkligen inte bättre? 

Det har bland annat skeppats ut pengar till Grekland, ööh, hur många gånger var det? Rätt stora belopp visst. Det har hittas pengar till massvis med flyktingar också, vilket är bra till en viss del, jag är inte emot det, men jag kan inte förstå varför det inte tidigare hittats slantar eller en kännbar klapp på axeln till denna snart utdöda generation som faktiskt på blodigt allvar stred för sin egen och för din och min skull. Till och med OS medaljörer får bilar, tomter, gator och torg uppkallade efter sig. En stupad soldat fick i alla fall sitt namn inristat i en sten på en vägg i ett byggnad som folk sällan besöker.
Medaljer i all ära, men på riktigt... Skulle det inte kännas bättre att faktiskt ha gett och att ge en hedersam tillvaro ända till sista andetaget?

Tänk om det skulle finnas nån som tänkte till i vår nuvarande  regering, nån vanlig människa med bondförnuftet kvar. VI, du och jag kunde vara förebilder och göra så mycket vi kan FÖR DEM som en gång med sitt eget liv som insats blödde för OSS, för VÅR och VÅRA BARNS FRAMTID.


I givakt, 

Lotta

Kommentarer

Populära inlägg