Hur avsluta ett skolkapitel?

Svaret på rubriceringen är i detta fall klockrent - med flaggan i topp!

Jag lade fram idén om att åka på turné med alla eleverna och det emottogs positivt och slutresultatet blev ett riktigt festtåg där eleverna fick visa upp delar av sitt inövade kultur i skolan program. Vilken dag det blev! Ett fint minne för eleverna och framförallt för oss andra.

Morgonen inleddes vid kommungården där applåderna nästan aldrig ville ta slut. Så uppskattad var stunden. Eleverna bjöds också på glass! Tack för det! 😋

Ettorna sjöng sina sommarsånger och även denna dag, långt efter vår premiär påpekade en elev till mig att jag skrivit fel titel på Majas vårvisa. Jag har nämligen glömt bort andra a:et, så tjejen heter bara Maj i mina papper. Hursomhelst så hörs detta inte i själva sångversionen, men jag är så glad över att det finns de som märker detaljerna. Och påtalar dem. Härligt!

Detaljerna gör nämligen helheten och i detta fall är det eleverna som gör helheten på ett väldigt påtagligt sätt. Spontaniteten! Ärligheten! Sånt som vi vuxna inte efterhand borde skala bort av oss själva och andra.

Isak trollar för vår kommundirektör Malin som får vara assistent och alla i publiken är lika förbryllade.
Hur kan det plötsligt finnas två bollar i Malins hand, då där nyss fanns bara en?

Vad är det egentligen som gör en liten skola så speciell? 

Jag kan berätta för er att i en liten skola är möjligheterna så mycket mera, än i en stor skola. När skolan är liten och man inte är så många så får alla barn synlighet och rum.  Man kan dessutom åka på utfärd med hela skolan i princip närsomhelst. Lättare att säga vad som INTE är möjligt.

Alla kan och får vara med och det blir inte per automatik de elever som visar största talangerna för specifikt ämne som får uppträda, berätta, vara med. I orkestern i en liten skola kan och får alla vara med och även i kören. Ingen tystas ned och ingen göms eller "glöms" i nåt hörn. Man väljs inte in eller bort.

Om det är nån växt som man läser om så är det oftast bara att gå utanför skolbyggnaden och bekanta sig med själva arten eftersom de små skolorna oftast ligger på natursköna platser med omgivande flora.

Schemat, upplägget av skoldagen är mera flexibelt och kan anpassas efter nuet! Om det är nån aktuell händelse som bör uppmärksammas eller om det uppdagas nåt extra så är alla up to date i ett ögonblick och man kan ta till sig ämnet genast.


I en liten skola visar man också mera känslor - eftersom det finns en större öppenhet. Jag har varit i både stora och små skolor och detta fenomen är jag så gott som säker på. Man blir mera sedd och bekräftad när man vid nåt tillfälle känner eller upplever något för det är nån som ser det i stunden. Det beror förstås också på själva gruppen och ledaren/läraren. Vad som är tillåtet. Energin. Allt det som inte syns men som ändå påtagligt känns av och finns.

Att känslor bejakas och får rum och ges utlopp på ett annat sätt än i en stor skola där man kanske inte ens blir uppmärksammad just i stunden när nåt händer.

Om man är en stor grupp så är det sällan nån ens märker om det är nån som fäller tårar längst bak i klassen, eller om nån behöver få en kram eller om nån bara bubblar av skratt och vill dela med sig av sitt lyckorus.

* Det är tystare i en liten skola

* Alla ryms även i samma matsal och matron är påtaglig

* Man delar på det som bjuds

När jag kom till Norrby skola i april, när det ännu var snö fick jag spontana snökramar. Igår efter stunden vid Herberts hus blev det plötsligt en gruppkram med precis alla elever helt spontant framför publiken!

Eleverna i Norrby skola fick träffa forne rektorn Stig Gripenberg live. Eleverna har sett honom i skolan på väggen i en rad tavlor föreställande rektorer och föreståndare för Norrby skola i dess 121 åriga historia.
Eleverna påpekade att Stig finns på andra tavlan från höger på väggen.

Eleverna sjöng också i Herberts hus. Bland åhörarna fanns Stig Gripenberg som varit rektor för Norrby skola. Han blev så rörd över att få motta elevernas egen singel, Sommar vid Norrbystrand som slutar med frasen:

"Du och jag blir vi 
som bildar detta starka band 
som alltid ska finnas kvar 
likt solens sken på himlens rand"

Eleverna har dock ett uppträdande kvar som blir på skolgudstjänsten den 2.6.

Det blir den allra sista skoldagen och den unika elevgruppen går härmed till historien som de sista eleverna som gick i Norrby skola.

Kram,
Lotta💕

Kommentarer

  1. Jag säger bara: Tack för de orden... Blicken skys av nån konstig vätska.
    Vi får önska alla eleverna: Lycka till . Med den grunden kommer de säkert att klara sig utmärkt där de hamnar..

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Jag säger bara: Tack för de orden... Blicken skys av nån konstig vätska.
    Vi får önska alla eleverna: Lycka till . Med den grunden kommer de säkert att klara sig utmärkt där de hamnar..

    SvaraRadera
  4. Ursäkta ett litet tryckfel.Det skall stå skyms..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg