På lunch till Evijärvi - en färd genom tre landskap!

Idag blev det en bilutfärd som i slutändan ledde till ett lunchbesök i Evijärvi av alla platser! He va naa! Vem hade trott det när man steg upp denna dag?

Cheescaken på fotot har inget med blogginlägget att göra. Den var dock god! Jag ville bara tillföra lite färg! :)
Tack och lov så var det även en glad överraskning att buffén var god. Jag tycker om att överraskas av mat som både ser god ut och smakar detsamma. Det går även an med mat som ser ut som hänt i veckan men smakar delikat. Värst är det med upplägg som ser gott ut men smakar pyton. Inte för att jag nångång har smakat pyton, men ni vet vad jag menar.

På menyn denna dag var det vegetariska rödbetsbiffar, strimlat kött som även smakade mört kött och sen ett salladsbord med diverse gotter. Tuu Het heter platsen om nån undrar. Första besöket där för bägge. Efter lunchen blev det ett snabbbesök (många b:n där! Vad är rekordet?) till lokala S-Market och vi konstaterade att samma fiskgubbe som är i Kronoby på onsdagar tydligen är i Evijärvi på måndagar.

Och om nån undrar och frågar sig varför denna utfärd så finns det inga andra logiska svar än: - Varför inte?

Det som blev dagens tankeställare är att vi under dessa ej alltför många kilometrar körde igenom tre olika landskap. Från Krombi till Kaustby näbben ställd mot Evijärvi, sen via Jeppis o hem igen, alltså. Mättare jo, men om vi blev klokare är väl att ta i.

Vi konstaterade också att OJ vad det finns mycket serviceställen i form av affärer, företag osv på orter som har ett par tusen invånare mindre än vårt eget Kronoby. Hur kommer det sig? Är vi för nära stan?  Det borde egentligen vara en klar fördel just med vårt perfekta läge mitt emellan två städer och närhet till flygfält, hamnar och allt.

Om DU har en bra affärsidé och skulle vilja etablera dig nånstans eller annars skulle vilja flytta nånstans så hälsar jag dig med glädje hjärtligt välkommen hit till vackra Kronoby! Byn med mycket gamla anor och mycket vacker natur. Visste du att Kronoby är äldre än både Kokkola och Jakobstad? År 1607 bildades Croneby socken. Det ni!

Jag kan nästan lova att du får rabatt på bostadstomt om du hittar några kommunala kvadrater som intresserar dig. Kom å kika vet ja! 👍

Förresten, Kaustby kunde med fördel skänka oss en av sina bränslepumpar för de har hela fyra sådana. Vi har ingen just nu, till kännedom för de som ämnar spara tankandet till Kronoby centrum, men det kommer så småningom är vår förhoppningsfulla tanke.

Men, tillbaka till utfärden....

Påväg mot Jakobstad stannade vi till i Purmoregionen vid startplatsen för Utterleden och konstaterade att det vore värt att traska iväg längs leden. Vacker plats med respektingivande och starka vattendrag.

Vi konstaterade, genom att skrolla lite på FB, att en för mig kär väninna, samt en kär syster för mitt färdsällskap, gjort slag i saken och traskat hela leden år 2013. Personen ifråga hade då även tänkt igenom hela vandringen till fullo. Hon, ska vi säga, upptäckte på själva vandringen att:
-Röven ser bättre ut om man går lite framåtlutad i uppförsbackarna! 
Det kan ni ju ta och lägga bakom örat inför era egna vandringar. Det gäller att tänka på alla detaljer!

Lite lokalhistoria med ett foto av inskriptionen från kvarnstenen vid startplatsen.
Texten börjar med frasen:

"När våra munar tösnar skal stenen dött tala...."

Sen fortsätter det: "År 1647 uppfördes den första sågkvarnen av Rasmus Pålsson i Julekoski."
Har du vandrat längs leden redan?

Tjingeling!

Lotta ☺

Kommentarer

  1. Jag har släktingar i Evijärvi. Min farfars syster och hennes man köpte hemman där och flyttade dit.. Har besökt släktingarna där ett par gånger., senast förra sommaren. De bor i Ina, som inte ligger långt från Småbönders.. De brukar åka dit och handla ibland., då säger de att de åker till Bönders..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sidubara! Jag har besökt Ina nångång också.. Det är vackert i hela den regionen..

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg