Nationella Veterandagen 27.4 anno 2018

Varje år firas Nationella Veterandagen på årsdagen av Lapplandskriget. Grunden är ett avtal där Finlands uppgift var att avväpna och fördriva de tyska trupperna ur landet före ett visst datum för att nå fred med vårt östra grannland. Den första nationella veterandagen firades i Lappo 27.4.1987. Sedan dess har man firat den överallt i vårt land.

Dagen är allmän flaggdag och man firar de veteraner som fortfarande är i livet.

1945, då det begav sig var tyskarnas antal uppskattades till över 200000. Rainer Björklund, som sitter längst till vänster på fotot, var med då, som enda kronobypojke härifrån trakterna.

Rainer, Gunnar och Ole sitter uppradade på ett soldäck utanför Helsingfors. Fotot är från Veteransångarnas kulturresa till Sveaborg i augusti 2017. Under tre fina dagar fick vi uppleva betydelsefulla platser, samt se på teaterpjäsen Okänd soldat ute i Hangöskogarna. Tacksamma in i själen för att detta möjliggjordes!

Jag frågade Rainer för en tid sen hur det var att befinna sig där i Lappland just då, 1945:

- Det var inget vidare. Tyskarna hade bränt upp och skövlat allt. Värre än ryssarna, nästan. Det var förmodligen av två orsaker varav det ena var hämnd på oss finnar och det andra att ingen skulle kunna förfölja dem så lätt om allt brändes upp.

- Det fanns egentligen bara enstaka byggnader kvar. Allt annat var borta...

Rainer blev inkallad som 17 åring och fick sin skolning i Dragsvik. Han drabbades också av scharlakansfeber och blev intagen på sjukhus där. Efter det blev det stationering i Kilpisjärvi.Okänd soldat i Harparskog. DET var en upplevelse för alla och envar.

Är ni nyfikna på vad veteranerna själva tyckte och tänkte om pjäsen? Här några kommentarer.

- Nå, inte var det som i pjäsen.

- Det var absolut inte sånt språk som vi fick höra här som användes då. För hårt och för mycket sväras!

- Manskapet var inte så stöddiga mot sina överordnade heller. Det skulle inte ha tjänat nåt till. Men det var ju gjort för underhållning.

Det kan jag hålla med om! Det var för min egen del en av de bästa sommarteaterpjäser jag bevittnat. Hela resan, effekterna, skådeplatsen, skådisarna, musiken, rubbet. Sen så hade jag ju extra upplevelse av faktumet att få sitta och titta alldeles bredvid mina egna veteraner. Vi höll händer, grät och skrattade tillsammans. När flyglarmet gick så tittade vi bakåt och uppåt för att se var planet kom flygandes, så autentiskt var ljudet.

Ja, jag kan ju inte veta precis hur det lät, men tagen blev man, helt klart. Det var inte heller säkert lätt för dessa veteraner att slungas tillbaka till den tid när många av dem miste sina närmaste vänner eller ett syskon eller flera.
Kom ihåg att uppskatta, hjälpa och besöka våra veteraner sålänge vi får har dem bland oss!
Idag ska Veteransångarna samlas för att sjunga lite i Nedervetil på kommunens egen veterandagsfest. 

Firar ni veterandagen på din boningsort? Hur uppmärksammas de om det inte ordnas fest? Vore intressant att veta!

Berätta gärna om du vet! 😀

Respektfull kram denna dag,
och en hälsning till ER ALLA från Veteransångarna,

gm Lotta


Kommentarer

  1. Här i Sverige firas inte Veterandagen, vad jag vet., men i USA gör dom det..
    Annars var det ju så att det var de unga som skickades till Lappland för att driva bort tyskarna.
    De äldre skickades hem sedan kanonerna tystnat..
    Som jag berättat så upplevde jag själv tyskarna återtåg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg