Varva ner. Bara sätt dig en stund med dig själv

Långfredag.

Har du bråttom ändå? 


Hinner du ge dig tre minuter för att sitta en stund och bara känna efter lite hur det känns i din kropp just idag? Eller du kanske är tvungen att åka till affären även denna dag, enda dagen av 365 som hölls fri från kommers för några år sen med faktumet att alla överlevde ändå.

Kan det inte få finnas ens EN mammonfri dag?

Jag tror faktiskt att alla skulle må bra av att återuppleva att det inte skulle gå att handla alla dagar. Att allt bara hade time-out en dag. Dagen skulle inte ens behöva vara bunden till nån religion heller. Nej, vad vi behöver är en sammanlänkande dag för ALLA oberoende av ursprung som vi kunde kalla för
Dagen då vi firar Livets dag. Medmänsklighetens dag. 
Verkligheten? Köpa bara för att affären är öppen? Är det livsnödvändigt? Vi har pengar och kan köpa. Men hur vore tanken på att man har pengar men att man inte kan köpa nåt alls? Vad gör vi med slantarna då? Vad får du för dem? Går det att vara utan köpkraft en enda dag?

Och så fortsätter vi att damma putsa, tvätta, rentav gömma undan allt som syns så bra i solgasset. Tänk om nån kommer på besök och det ser ut som...? Nej, måste skynda hit och dit som en vävspole. För vems skull? De flesta märker förmodligen inte ens att man stressat som ett jehu, och då är den stora mödan föga värt, om det nu inte var enbart för din egen skull. Men ändå. Tänk tanken. Var allt livsnödvändigt? Är allt som vi fokuserar väldigt mycket på livsnödvändigt?

Ibland kanske man bara går på av gammal vana, eller för att man tror att man måste. Man kanske sitter fast i nåt gammalt mönster. Det låter nämligen inte särskilt vettigt att höra att man har så bråttom med nåt för att hinna få allt färdigt. Färdigt för vad? För att kunna ta emot en helg? Eller att hålla på som bara den bara för att tillåta sig att kunna stilla sig.
Vi borde komma ihåg att när vi låter kroppen få sin vila, utan att syfta på den allra sista, så växer även medvetenheten. 
Knoppen signalerar en massa och ibland är det även nödvändigt för knoppen att lyssna på kroppen. Lyssna och försöka känna efter om kroppen berättar nåt särskilt. Vad känner du nu? Hur tycker du att du mår?
Ofta har man hört att människor som gått på och stretat blir sjuka sen när de får sin semester. Det är egentligen inte alls underligt, om man tillåter sig att tänka efter. När man är mitt inne i sina sysslor och bara går på och jobbar och håller på, så hinner man nämligen inte känna efter hur man egentligen mår och hur man är inombords.

När man väl tar sig en stund och bara sätter sig ned eller tillåter sig att ta en tupplur mitt på dagen så kan man kanske känna att ojdå vad det stramar till i ryggpartiet eller ajdå, tycker minnsann att nacken är styv som en ladudörr. När man vid t-korsningen försöker titta åt sidan för att se hur trafiken rör sig från ett håll så kan man inte bara svänga på huvudet utan det blir en rörelse som börjar i midjan och rör sig uppåt så att hela bålen svängs, som om man hade skygglappar man inte kan kika förbi.

Föreställ dig en stor luva som skymmer sikten från sidorna. Den stela rörelsen, som vi alla upplevt nångång. Du kan faktiskt påverka den rörelsen och den känslan.
Allt som krävs är att du är medveten om vad som händer i stunden. 
Gör små variationer! Dessa små små skillnader gör så mycket i det stora hela. Detaljerna! Alla dessa detaljer som är små rikedomar i både vardagliga och kroppsliga ting.  Som till exempel när du är i skidspåret och ska kika över axeln om nån är påväg förbi dig, se till att byta axel ibland. Kika inte alltid över högra axeln. Byt till den vänstra följande gång.  Samma sak då du cyklar. Eller varför inte då du går? Variera!

Om du ska plocka nåt från en hög hylla, byt om till den andra handen ibland. Variera. Använd hela kroppen.

Du kan ju känna efter hur du gör nästa gång du ska svänga på huvudet. Svänger du bara på huvudet eller följer hela överkroppen med? Allt detta gör skillnad. En god bålrotation i all ära, men en spänstig och fri nacke ger även utdelning i andra sammanhang. Du går inte omkring med så många spänningar om din nacke och ditt huvud är fri från att vara fastlåst i skuldror och överkropp.
Har du tid att bara andas?
Tänker du överhuvudtaget på hur viktig just andningen är? 
Vill du prova en enkel övning?

Isåfall, ta dig tid precis nu och bara sätt dig, eller ännu hellre lägg dig ned om du har möjligt.

Hur känns det inne i dig just denna stund? Om du bara tar ett bekvämt läge och blundar. Lyssna inåt. Stretar det nånstans? Inget alls? Finns det värk eller domningar? Är det svårt att hitta ett läge där du riktigt känner att hela du kan koppla av?

Försök att slappna av i alla muskler. Tänk att du släpper hela dig fri.

När du är i din känsla kanske du bara hör pulsen av ditt hjärta som levnadsglatt förser dig med syre i enlighet med dina förutsättningar och din egen speciella rytm?

Bara släpp dina tankar. Låt dem komma om de kommer, men låt dem även bara passera utan att ta nån ställning till dem.

Det enda du ska göra är att:

Komma ihåg att andas. Att inte nedvärdera din andning. Att inse hur viktig den är. Den tar dig genom precis alla stunder i ditt liv och är din egen pulserande närvaro så varför inte tänka på den lite oftare?  Då du andas in så kan du känna hur luften strömmar in och fyller dig och hur du sen töms på sånt du inte behöver vid följande utandning.

Andas långsamt in och ut genom näsan några gånger, lite djupare och långsammare för varje gång. I din egen takt.

Denna korta stund är bara din.

Det som hjälper dig och din medvetenhet är att du kan stilla dig såpass mycket att du inser att detta är det enda som behövs:
Du andas in friskt syre som ger nya krafter och du blåser ut sånt du inte längre behöver i din kropp. Din livsviktiga, vilsamma men energifyllda andning! 
Gör på det sätt som känns bra just för dig.

Tillåt dig att bli allt starkare för varje inandning och hur allt som trycker ned dig bara försvinner vid varje utandning.

Hitta ditt inre lugn som är din alldeles egna källa till allt. Bara andas lugnt. In och ut.
Bli medveten om att allt börjat från din andning och att allt även slutar med en andning, om man vill lägga lite djup i det hela och relatera till hela ditt jordiska liv.
Du kan även kosta på dig göra denna stärkande andning med ett leende. Det om nåt är en riktig energikick och en glädjespark inåt.
Bara vila en stund med dig själv och när du är klar så kan du tacka dina lungor och dig själv för att du gav dig några minuter.
Gläds över dig själv, den oerhört vackra dagen och resten av ditt syrerika liv som precis bara har börjat.

Må gott och ha en riktigt fin och energigivande stillsam påskhelg!

Kram,
Lotta 💚


Kommentarer

 1. Tänkvärda ord.. Jag tror att jag med åren blivit ganska bra på att koppla av..
  Från den här tiden och framåt betraktar jag varje solskensdag som en helgdag,,
  då jag gör bara det jag har lust med. Åt frukost utomhus i morse och sedan kaffe på det..
  När jag satt där hörde jag grönfinkarna för första gången i år. Och jag tänkte;
  de är fröätare så de klarar sig nog trots snö och kyla..

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg