Hur tar vi hand om våra gamla? Är det bättre nu än förr?

Äldreomsorgen. Åldringsvården. Jag vet, jag har tagit upp detta tidigare, men då det verkar vara så svårt att greppa för vissa. Finns andra åldersgrupper och kategorier som far illa också. Läste en delning på FB av en vän och då ploppade dessa tankar upp igen så jag tänkte att okej då, en gång till. Jag har erfarenheter av att vara anhörigvårdare, hur det är att vara den som sköter om, en vårdare och vän. En trygghetskälla. Jag har också sett utbildade vårdpersonalens olika arbetsuppgifter på nära håll. De jobbar bra. De är ovärderliga och de förtjänar så mycket mera rosor och beröm än de får och fått. Problemet är att det finns för lite personal. Inget annat. Kan ni förstå det, ni som bestämmer? 
Pappas bedjande händer som fortfarande symboliserar så mycket. Frid över hans minne
och tillika andra människor vars sista jordiska tid inte omslutits av den värdighet
 eller den trygghet som de egentligen skulle ha varit så välunnade.

DET FINNS FÖR LITE VÅRDPERSONAL! Det är det som vi behöver. OBS! VI BEHÖVER INTE MERA BYRÅKRATER! Det är inte en lösning att skapa flera administrativa tjänster. Man behöver inte vara krutuppfinnare för att fatta det. Till och med jag förstår det. Då borde andra göra det också. Jag bävar för den stora landskaps och vårdreformen. Den bådar intet gott på nåt sätt alls. En förhoppning som gror är att den må falla sönder och samman, ju förr desto bättre. Nu är det inte nåt mera än prestige i hela frågan och det är nåt som får en att se både rött och lila. 

Jag har alltid undrat över och frågat mig hur lätt det går att tillsätta nya tjänster för administration och sånt, men hur svårt det är att skapa nya arbetsplatser där uppgiften är att hjälpa andra människor rent konkret. Hur har det blivit så? 
Vi behöver mera folk som arbetar med sina händer och sina kroppar. Vi behöver inga fler som funderar över hur stora våra jordgubbar ska få vara, om krokiga gurkor får säljas, om vi ska ha kvar lakritspipor i godishyllorna våra eller om dagens barn klarar av att läsa Pippi Långstrump utan att uppfatta boken som rasistisk. Vi behöver inte heller fler som beslutar om att Jultomtens verkstad som sänds på självaste julafton innehåller sekvenser som är skadliga. HALLLÅÅÅÅ??? På Youtube ploppar det upp filmer där man både skär huvuden av folk eller skjuter nån i ryggen och här sitter vi och editerar Kalle Anka?
Vart är vi påväg egentligen? Varför sätts det inte mera resurser in just där det behövs? Och i tid?

Då man går in på svenska yles äldreomsorg så möter vi bland annat följande artiklar. Bara att trycka på rubrikerna om ni vill läsa reportagen.

Många inom åldringsvården funderar på att byta bransch – Finland lågt i nordisk jämförelse

Brist på personal inom äldreomsorgen i Jakobstad – tungt arbete och dålig lön kan vara orsaken

Statistiktrick förkortar äldreomsorgsköer i Jakobstad

Vårdplatserna i Vasa diskuterades – "Trots att vi har dragit ned på bäddplatser så har vi ökat på annat håll"

Vasaåldringar flyttas hundra kilometer bort – "Vi börjar ha på tok för få bäddplatser"

Då hemvården brister: Pappa hittades med kniven i handen

Rapport: Personal på äldreboende i Raseborg fick inte ringa ambulans ens i akuta fall


Elva miljoner ska bort från äldreomsorgen i Österbotten


God åldringsvård med färre vårdare - omöjligt, säger vårdare!


På social och hälsovårdsmjnisteriets sidor hittas följande utkast om rekommendationer hur kvalitet uppnås: 

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och förbättra servicen 2017–2019 

Punkt 1 därifrån lyder:

1. Tillsammans tryggar vi en så funktionsduglig ålderdom som möjligt 

Gör vi det?

Det är ju inte försent att ändra på saker och ting och varför vänta? Idag är en riktigt bra dag att börja!

Take care 💚

L8


Kommentarer

  1. Det som krävs för att politiker och beslutsfattare skall inse vad de kan och bör göra är att någon närstående blir drabbad av brister i vården. En landstingspolitikers mamma hamnade på sjukhus.. (Detta var innan mobiltelefonernas tid).. Han ville hålla kontinuerlig kontakt med sim mor men det fanns bara en telefon på avdelningen och dit kunde modern inte ta sig, så någon i personalen måste hjälpa henne varje gång han ringde. Då dröjde det inte länge innan han genomdrev att alla patienter skulle ha egen telefon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Förnuftet räcker inte längre än egna näsan och det är precis som du säger, inget händer innan de själva drabbas...

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg