Vilken strålande vacker dag!

Då passar det att ypperligt att fortsätta gräva i gamla gömmor, fast jag egentligen borde ordna upp allt och inte bli kvar och läsa allt jag kommer över. Men då det är så fängslande att resa i tiden..!

Trots allt, finns det nåt vackrare än just dessa kalla vinterdagar, trots att temperaturen kretsar kring -20? Endel kanske grips av att fort få på sig lager på lager av varma kläder och en vilja att ta tag i kameran, om man har nån och försöka fånga det vackra på bild. Det lyckas väldigt sällan -  att fånga just detdär som är så vackert att det tar andan ur en.

Vissa lyckas dock bra, naturfotograferna som tagit tusentals och åter tusentals foton som de sen väljer ettt fåtal av. Denna process kan vi ta till oss av i andra sysslor också. Man får göra vissa saker om och om igen för att till sist lyckas till hundra. Så att man själv är nöjd.

En annan kan dock lugnt krypa längre in under täcket och riktigt bädda ner sig i sällskap med en bra bok och just tanken på att man har det så mysigt och varmt under täcket är det som gör stunden, då man är medveten om kylan utanför.

På tal om evenemang från förr, en riktig åsnebrygga om nåt, så hittade jag igår i ett skåp på vinden en gammal tidning från 1944 med titeln NORD-ÖSTERBOTTEN. Det som slog mig är att det var mest elände som rubricerades. Förståeligt dock av årtalet, men bland alla artiklar som härrörde sig till krig och elände så fanns där en solig bild med bildtexten Lingontävling 1944. Jag blev så glad åt detta! Mitt i allt elände, även då, även denna tid så var det i alla fall nån som var mån om att hålla ihop tankarna för barn och ungdomar. Ni ser själva, alla dessa utrustade med ämbar bege sig iväg till skogs. Kanske det vore nåt att återinföra i vår tid? Om inte annat så för att få våra ungdomar ut i skogen istället för att bara titta hur en skog ser ut genom en ruta. Annat som kommer på handeln är gemenskap, dofter och rent hälsomässiga aspekter. Glädjen för nån att vinna också, ifall priset är lockande.

Förr plockade man lingon som man skulle ha med sig till skolan. Det är väl ett moment som är uteslutet dessa dagar då allt ska vara så sterilt och man inte ens får se lite mull på potatisarna som anländer till skolköken. Allra helst är allt färdigt skalat, för säkerhets skull. Inte konstigt att vi har så många olika typer av virus och infektioner. Lite skit i magen är bara till nytta, i lagom mängd förstås.

Nu behöver ni ju inte kasta er över grannens dynghop med skeden i högsta hugg bara för det!

Artikel i tidningen NORD-ÖSTERBOTTEN.

Här kan ni se hur första sidan såg ut. 8 september är datumet och det finns även dagorder av självaste marskalken av Finland på denna sida.


En annan annons som fångade min blick var att nån hade ett par galoscher till salu. Det är grejer det! Hur många av er har burit såna, eller minns hur de ser ut? De som kan sin Emil vet i alla fall att han blandade ihop alla gästers galoscher under pågående läsförhör som hölls i Katthult.

Här i huset finns faktiskt ett par kvar i källarn också, som jag inte haft mage att kasta bort. De är dessutom välbehållna och vem vet? Dagen kanske kommer då det blir modernt igen!

Härliga annonser i N-Ö. Även översättningstjänster erbjuds.

Om man är en finska och svenskatalande flicka och känner sig manad och passar in kan man få arbete som brödinpaketerska och expeditris. Så härliga genusar! Vilket får mig att tänka på favorituttrycket i det sammanhanget, direkt från Kokkolahållet:

- Har du genusfeil, din svin??


Glad dag, tillönskas!

Lotta 😊

Kommentarer

  1. Vi hade lingonlov ibland,när vi inte gick ut i skogen på skoltid, utan plockade hemma..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg