Konstverk i naturen och på museum


Ett konstverk tillverkat av människohänder,
ett annat som finns alldeles naturligt. 

Båda lika vackra 
och lockande på sina egna sätt.

Båda gnistrar och glimmar.


Som om den vore av glas, dendär vackra droppen inuti daggkåpan.

Man skulle så gärna vilja röra vid den, för att se om den förblir hel eller om den förintas av beröringen. Dropparna brukar rinna bort när man rör vid dem, men tänk om just denna ändå kan vara en sån som man kan hålla på fingertoppen en stund och beundra den riktigt i all sin prakt och den tyngd den kanske ändå har?

Jag tycker att droppen hursomhelst får mig att associera till konstverket jag såg i somras då vi gjorde ett spontanbesök till Fiskars bruk i Raseborg. Dit ska ni åka om ni ännu inte gjort det!

En pitstop, telefonkiosken, som helt försvunnit ur vår gatubild sen mobilen erövrade varje mans och kvinnas bakficka alternativt handväska. Tycker att just denna skapelse är vacker, ja mannen också, förvisso. Ett riktigt konstverk om nåt! Här var funderingarna huruvida man skulle få med sig hela hantverket hem.

Fiskars har nåt för både stora och små. En hel liten by, ett minisamhälle med allt möjligt gottigott för olika intressen och olika åldrar.

Väl framme så konstaterades genast att vi kommer att ha för lite tid för att hinna vandra omkring överallt, så reservera tillräckligt med tid och bekväma skor. Man behöver ju naturligtvis inte flåsa omkring, man kan välja att vistas intill ån som naturligt delar platsen och bara sätta sig vid en parkbänk eller gå in till ett av de mysiga caféerna också, men risken är likväl stor att du kommer ut med ett litet hantverk eller en större tavla under armen.

En välvald stund och en för tillfället lugn plats för kaffetår och fotvila.
I utrymmena bakom oss fanns hantverksutställning, lite antikt, böcker, lattjolajbans,
men allt det får ni så lov att fara och upptäcka själva.


Fiskars - just det. Saxen! Jaadå. Den fanns där. En hel historisk utställning med föremål och allt hur den utvecklats fram tills denna dag.

Eftersom man annars lätt dras till sånt som glimmar så vill jag lyfta fram nåt som bara var där tillfälligt just då vi var där, nämligen ett konstverk som fanns utställt bland alla andra i en sal. Jag tycker att det är så vackert av glas, trots att hela verket inte stod i all sin fulla prakt längre eftersom en glasvägg emellan skoparet hade rämnat. Allt var ändå så talande och vackert och fulländat i mina ögon och den inre upplevelsen må var och en ha för sig själv.


Mafune Gonjo som är verksam och bosatt i Stockholm är konstnären bakom just denna glasskapelse. Hon har haft Fiskars som konstnärsresidens och beskriver tiden som mycket givande och väldigt speciell för hennes del. 

Mötet.

I mötet, fönstret eller spegelbilden ser vi kanske inte alltid det vi tänkt oss. Eller? Det ska alltså finnas en glasvägg emellan dessa två glasskor. Den har dock smulats sönder i nåt skede. Tycker dock att den är fascinerande i sin nya skepnad, med glasvägg emellan eller inte. Fantasin växer i takt med att man får syn på detaljer och betraktar konstverket från olika sidor.

I vems skor skulle du vilja vara? Och vem står i de som finns framför dig?
Varför är du överhuvudtaget i den situationen? Vart är du påväg?

Är det din egen spegelbild du ser? Kanske det rentav är Askungens gemål Askmannen som står mittemot?

Allt är upp till dig och din egen fantasi, trots att konstnären kanske berättar nåt helt annat. Upplevelsen blir dock din egen och även den är lika värdefull eller värdelös, beroende på dagshumör och stämning.

Vilka skapelser och konstverk ser du i din omgivning just denna dag? Kanske din egen spegelbild? Det vackraste och mest unika av allt. Inte illa det!

Glad Måndag!

Lotta👩
Kommentarer

Populära inlägg