Kärleksnästen, eller?

Skyddade av dimman smyger kanske små väsen omkring o tittar tillbaka på dig...

Det är vackert med lador! Sålänge de finns...

Tysta, gråa, hemlighetsfulla, vackra står de där och är gömmor för många berättelser och upplevelser från flera decennier, kanske rentav ännu längre sen. Dagen då just dessa blev fotade så var de ännu till omsvepta av en mystisk dimma som bäddade in omgivningen och fick fantasin att flöda ytterligare.

Ladorna som pryder vårt österbottniska landskap har haft många funktioner under sin tid som, ööö jaa, lador. För endel är det bara byggnader som berättar om svunnen tid, för en annan väcker det kanske nåt sött minne från barndomen, alla dofter och arbetsmoment som kan vara ihopkopplat med en lada.

Har du själv nåt minne som är förknippat till en lada?

En fin ladgömma bestående av riktigt gamla "däck", kanske rentav prototypen för Nokian renkaat?


Mina ladassociationer går till 1:a majkalas och cykelutfärder i arla morgonstund med ballonger, majvippor och nåt gott i ryggsäcken. Ofta namngav man ladorna eller platserna som de stod på också.  Har även ett minne från att jag hoppat och försökt slå en volt inne i en lada där det fanns mycket hö. Det hela slutade dock inte så bra eftersom jag landade på nacken och fick en ordentlig sträckning på handeln.

Kanske nån av er har somriga, heta minnen från höhalmen och i bästa fall en liten hemlig kärleksstund? Ladan kanske har blivit din övernattningsplats för natten eller den sena morgontimmen då du i ditt försök att hitta hem blivit så trött att du tagit dig en tupplur som rentav räckt resten av sommarnatten.

Handen upp, du som i alla fall suttit och ätit nåt i en lada? Visst smakar det extra gott, det som man sitter och äter ute i naturen? Smakupplevelserna liksom förstärks av omgivningen och stämningen. Om man har äran att dela på smörgåsen som man har med sig, eller byta till sig nåt som den andre har i sin väska, då är det också gott.

En sommardag då även endel mörka moln smyger sig fram emot det soliga. Så uppstår Mötet, när molnen krockar, när det varma möter det kalla. Åskguden Tor fröjdas!

Ååååååå alla dessa dofter som vår natur bjuder oss på. Gratis! Härliga tider om man inte råkar vara allergisk. Tycker det är orättvist egentligen att det som för en är härligt somrigt och som man längtar till och bubblar lite extra av, kan för en annan vara nåt som föder andnöd och tårar, som en höäng till exempel.

Olika falla livets lott.

Så även för en Lotta.

💛Kommentarer

 1. Vilken härlig bild med kontrasten mot den mörka himlen. Man längtar.
  (Här i Sverige har man börjat rusta upp lador som kulturminnen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att man tar dem tillvara. Tror att det finns vissa skyddade här också. på sina ställen. Sommaren ja... Vackraste palettfärgerna har nog Moder Jord själv...

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg