Fastlagssöndag och feittisdasbollona!

Önskar att jag hade ett foto på en läcker feittisdazbollo, men tyvärr,
- det får duga med ett läckert kanderat ÄPPLE!

Snart är den officiellt här: - Feittisdaan! Förr var den efterlängtad då man visste att den medförde en bulle med grädde i. Den ständiga frågan om det ska vara sylt eller mandelmassa är lika aktuell fortfarande. I min ungdom gällde sylten för min del men numera är det ingen skillnad bara bullkonsistensen är korrekt och smaken läcker. Ack o ve för torra bullar och ingen riktig grädde i. Där går gränsen.

Har ätit en sån bulle i stan för ett par veckor sen redan, alltså där det inte var äkta grädde och bullen var torr, så den gastronomiska upplevelsen av det hela var ingen höjdare. Igår däremot fick jag godaste bullen hittills på café Kulma i Kokkola av alla ställen. Jag vet att endel av er kanske hakar upp sig på att jag envisas med att säga Kokkola då jag borde mena Karleby, för stan heter faktiskt så på svenska. För mig är det dock alltid Kokkola oberoende om jag talar svenska eller finska. Om Jakobstad säger jag Jeppis som heter Pietarsaari på finska och det låter inte alls som om man direktöversatt Jakobstad heller. Peters ö, liksom. Pedersöre vore närmast.. Nej arma tusan. Dessa funderingar hör inte alls hit. Låtom oss skita i dem för stunden. Just de funderingarna alltså, inte städerna!

Asiaan, till sak!

Café Kulmas utbud brukar se fint ut, färgglatt osv, men det är ofta grovrivet allt. Smaken känns ofta i nåt skede konstlad där, men denna gång överraskades jag i positiv bemärkelse:
Ta-ra-ratt-tatt-tatt-AAAA! (utläs det ordet gärna med stigande tonhöjd mot slutet!) Jubelsång och trumpetfanfarer!

Den stora bonusen var att bullen var en smörbulle med socker och smör på locket, samt att hela bullen som hade rätt tyngd och känsla var fylld med en stor portion len grädde och hallonsylt som faktiskt smakade som riktiga hallon. Hörni det är inte alltid det finns så mycket smak av den sylt det är frågan om nuförtiden. Om ni noggrant läst på innehållsförteckningen på burken intill syltburkshyllan i er lokalaffär så har ni kanske nångång upptäckt att produkten innehåller enbart några procent bär, och resten är vaddååå? Överraskningar som man får upptäcka hemma som till exempel grannens försvunna frass? Det brukar till och med kunna stå att produkten innehåller smak av hallon. Hmmm... Detta får mig att tänka på de japaner som var på besök för att skriva musik tillsammans med oss i Vasa. De var nämligen överlyckliga över den bärssylt som serverades på hotellfrukosten. Den innehöll nämligen så mycket bär! De var förresten överraskade och glada över hur rent och fint det är i vår natur och hur bra och högkvalitativ våra matprodukter är. Det är något vi kan ha i minnet. Har vi det för bra utan att veta om det?

Men tillbaka till bullen vid Kulma. Det är tämmeligen svårt att hållas på rätt ställe och hålla rätt fokus för mig denna stund....fast då jag tänker efter så är det precis som vanligt? Mandelmassevarianten var alltså slut vid nämnda kafé. Kanske tur det, för denna bulle ska jag tänka på med tacksamhet om jag inte råkar få en ny smakupplevelse idag eller inkommande vecka. Finns möjligheter att få sig bullar lite här och var denna dag och hela inkommande vecka.

Kanske nån av er envisas med att kalla fastlagsbullen för fastlagssemla? En semla här på sidan av Bottenhavet är en salt sak som man har smör, skinka och ost i. Javisst ja! Så var det ju frallorna också... Nå, hursomhelst! Feittisdasbollo, det är klart bäst beskrivet vad det egentligen är som man avser och huvudsaken är att man får en god kulinarisk smakupplevelse och en glädjefylld stund vid kaffestunden, eller när man nu inhalerar läckerheten.

Fikastund - kaffestund - whatever....!

Önskar er en riktigt fin söndag med upplevelser från naturen, favoritcaféet, hemmet, var du än är, tillsammans med ditt sällskap, en rofylld ensamhet... Allra helst en salig blandning av allt med upplevelser för både kropp och knopp!

Lotta 😉

Kommentarer

  1. Semla, "Simblo" betyder inte samma sak på de olika sidorna av Bottniska viken. . Det är bara så..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alldeles! Och inte kan man handla blöt bröö överallt heller...

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg