De bortglömda och de som man inte behöver bry sig om...

Vårt samhälle är varken rättvist eller riktigt genomtänkt ens anno 2018... 


Tänk efter! 

Vi har både haft och genomgått en otroligt händelserik tid särskilt sen 1918. Utvecklingsmässigt har det skett mycket stora förändringar på flera plan i både samhälle, teknik och industri. Människorna då? Har man lärt sig nåt vettigt? Som faktumet att ta hand om varandra? 

Tyvärr så finns det fortfarande invalda människor som sitter kvar på högt uppsatta poster som dessvärre tycks sakna förmågan att tänka sig in i så att säga "vanligt liv" eller att kunna föreställa sig en människa i alla levnadsskeden och livssituationer. Det är fortfarande skillnad på om man bor på en ort med över 100000 invånare eller om det bor 100 i närheten. Allt är inte riktigt genomtänkt, nä.

Grundbehov. Kommunikationsmedel. Färdtjänster. Hemvård. Personlig service. Närhet till hjälp. Vårdfrågor. Matleveranser. Skolor. Människorelationer. 

Mjuka värden och hårda värden?

Tid för bön?

Postinen, kanske nån svarar som lösning på allt ovannnämnda! Nåja, varför inte? Postinen kanske så småningom erbjuder hjälp med allt ovanstående och det allra senaste som anländer som ett brev på posten är eutanasi? Vem vet?

Ett nytt hemskt yrke, rentav? Eutanasiker. Dödshjälpare. 
Egentligen så existerar termen redan. Vårt samhället håller på att bli ett sånt som hjälper människor in mot döden lite tidigare, istället för att svänga på kistan. Hoppsan!? Blev visst riktigt svart detta? Månne vi vågar fortsätta i skriften?

Jag tar risken. För er del är det bara att kasta blickarna till andra saker om detta känns obekvämt. Jag tycker att det känns angeläget.

Faktum är att alla människor i vårt land inte har en pension som är fyrsiffrig! De finns de som inte förmår läsa eller förstå instruktioner. Allra minst per e-post, eftersom de inte ens får igång en dator fastän de skulle se en. Likaväl ska papper fyllas i och väldigt noga tänkas igenom för annars kanske du blir utan en del av servicen som kanske är dig berättigad, om du råkar fylla i fel siffra eller längd.

Endel saker känns säkert rentav kränkande om ni tänker efter. Det kanske är lika bra att göra det nu, för den dagen kommer ändå att komma då du själv ska ta ställning till vad allt du behöver hjälp med. Vilka saker du klarar av. Om du kan tvätta dig själv, om du klarar av att vara ensam en hel natt och om du klarar av att ta fyra steg utan assistans. Javisst ja, klarar du av att äta själv? Om du gör det kanske du klarar av att gå på toa själv också? Inte? Jaha. Då får du sätta ett kryss i den rutan också.

Kan du inte längre läsa eller göra dig hörd?

Ingen skriv- eller talförmåga?

Men du har väl nån som kan hjälpa dig? 

Nåt barn eller barnbarn? 

Nån vän? 

Ingen? 

Nåmen. Då fyller "samhället" i pappren åt dig eller så gör datorn gör en förhandsifyllning som är ditåt. Du förpassas in i ett fack för ensamma. Problemavfall.

Vem för din talan? Vem för fram dina behov och dina känslor när du ej längre klarar av att göra det själv?

Det finns de som tar för givet att alla har nån som tar hand om en på ålderns höst. De begriper inte att vissa människor är ensamma och inte har en nära anhörig som kan sköta om all byråkrati som obönhörligen strömmar emot en då man blir gammal och i värsta fall sjuk. Samma sak gäller de som har nån förvärvad eller medfödd sjukdom. Vem för deras talan? Lyssnar nån? Reagerar nån med annat än en axelryckning?

I detta byråkratiska land frågar jag mig storligen hur fasen det är möjligt att stora aktörer bara får fortsätta att bygga upp ett kärnkraftverk där det fortfarande saknas alla tillstånd? Hur är det möjligt då människorna i samma land inte ens får hjälp med att torka sig i röven utan att ha alla papper ifyllda och inlämnade?

Vadan denna nonchalans mot själva människorna?

Om jag skulle bygga upp en indianhydda i tre våningar på min egen tomt måste jag ansöka om lov först. Eller? Det kanske är bäst att bara starta och bygga?

Jamen det fungerar ju så nu?

Frågan lyder: 
- VARFÖR SKA VI VANLIGA MÄNNISKOR FÖLJA DE UPPSATTAS RÄTTVISA JÄVLA REGLER NÄR DE tydligen INTE GÄLLER ALLA???
Varför ska vårt land, vara det mest byråkratiska i hela världen? Är det faktiskt något att sträva till? Ska vi vara byråkratins förlovade land? 

Kunde vi inte istället sträva till att vara: 
Det mest MEDMÄNSKLIGA LANDET i hela VÄRLDEN 💕
Det sistnämnda röstar i alla fall jag för. Jag tror till och med att det är möjligt att blir det, om bara vilja finns och fanns. Dessa ensamma människor finns närmare dig än du kanske anar. Det kanske till och med är nån du känner. Du kanske känner den person som kunde ha makten i sina händer att åtgärda saken och göra processen mindre besvärlig, för att inte säga mera mänsklig? 

Nu håller vissa på att drunkna i rutor, meningar, fraser och statistik som ska fyllas i. Var förvaras förresten alla dessa pappershögar som man fyller i? För de måste väl ändå bevaras för säkerhets skull, liksom? Tänker i samma svep på våra bönder som också ska fylla i kilometervis med papper för att få fram ett litet sketet fält med havre.

En gång ska även alla makthavande hamna i samma situation. Skillnaden är att där finns tillräckligt med pengar undanstoppade redan nu, för att mildra omständigheterna med bonustillägg omräknade i krämpor. 

Okänd soldat håller i programmet till Okänd soldat...


Sånt denna dag.

Lotta 💬

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg