Vackraste 90 plussare som fotomodeller!


Jag är alldeles stum av beundran och djupt rörd där jag står inför de vackra fotona som hänger på en vägg i Campus Allegro! Helt fantastiska foton tagna direkt ur livet, i vardagsstunder med naturliga människor i normala positioner där erfarenheter och upplevelser speglar sig i deras ansikten och deras kroppsspråk. Jag är naturligtvis även oerhört stolt och särskilt glad över att det är just Veteransångarna som är modeller!

Kim Frilund är tredje årets medianomstuderande på Novia och han fick tillika som sina studiekompisar i uppdrag att välja ett tema som skulle vara klart i december 2017. Kim hade tänkt välja krigsveteraner i allmänhet, men då han kom i kontakt med en av veteransångarna så bestämde han sig för hela den gruppen, Veteransångarna. Det är vi tacksamma för!

Kim har följt med oss i gruppen under en period i november - december och fotat och dokumenterat och de foton som han sen valde till sin utställning är de som han tagit i samband med sina intervjuer och besök hemma hos var och en. Jag tycker att det blev en ev de allra finaste ihopknytningarna av hela jubileumsåret där dessa hedersmedborgare verkligen fått vara i det fokus de så förtjänar - dessutom under hela året. Äntligen!

Kims morfar och farfar var också krigsveteraner men de valde liksom många andra att inte berätta eller ens prata om kriget.

- Det har varit både lärorikt och framförallt en ära att få träffa Veteransångarna och att lyssna till deras berättelser, säger Kim.

Kim Frilund är tredje årets medianomstudernade och och har fotograferat och intervjuat alla veteraner. 

Tyvärr hann inte Jan-Erik Granbacka, till vänster om Kim, se fotot av sig själv. Han finns dock kvar i ensamt majestät, oerhört vackert förevigad ute på sin älskade täppa.

Jag hoppas verkligen att ni som har vägarna förbi Jakobstad tar er tio minuter till att stövla in till Campus Allegro och titta på alla tavlor som hänger där. Sen finns det förstås andra mycket intressanta och vackra bilder också! Ett par som särskilt fastnat i minnet är verk som kallas för Second Choice, dvs foton som man av nån orsak ratat och inte valt. Dessa är även de hur fina som helst, så man undrar vilka som var dedär prima alstren. Nå, det fanns ju en tanke bakom också, kanske just den som jag skrev nyss? Far iväg och bilda dig en egen uppfattning vet ja!

Det finns andra konstverk också och man är glad över att det finns en utbildning som denna i vår närhet. Ett liv utan konst och framförallt konstnärer vore en oerhört fattig värld. Övriga människor skulle inte få underhållning, böcker att läsa eller verk att hänga på sina väggar. Det skulle inte finnas musik nånstans och allt skulle förmodligen vara färglöst....


Låt kreativiteten flöda och glöda. 
Låt dig inspireras 
och framförallt: 
Låt inte din ålder begränsa dig, 
tvärtom, 
ge dig själv möjligheten 
att våga. 
Vänta inte med din dröm,

Våga blomma ut! 
Idag!Kramar,

Lotta 💜


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg