Sötsugen...

Förlade ett besök till Karleby och satt en stund på café Kulma, mitt i Karleby centrum. Åt lunch och lassade även in en bit cheesecake med turkisk pepper smak. Lunchen var helt ok, men kakan var lite lika kääk som den låter, både syrlig o salt och helhetsmässigt föll den i alla fall inte mig i smaken. Intetsägande skulle man kunna säga. Har tyvärr ingen bild på härligheten, tänkte inte på det förrän efteråt, visste inte ens om att jag skulle skriva om det nånstans, men ni kan istället försöka tänka er en tunn brun tårtbotten med konsistensen av en rulltårta och ovanpå det vit mousseaktig fyllning. Denna kakbit dekorerad med ett buskblåbär och 1/8 del jordgubbe till en kostnad av över 5€. De stora kedjornas charm är kort sagt inte lika påtagliga som de små individuella, trots att självaste anrika Fazer figurerar i bakgrunden på nämnda ställe. Helt ok alternativ i alla fall - ett alternativ av inte så många.

För mig känns det värdefullt och berikande med alla små konditorier med personliga yrkespassionerade ägare och recept, samt små detaljer som förmodligen är gjorda med mera kärlek. Tyvärr är det bara så att smaken av massproducerat inte går ur, hur fin produkten än ser ut. Länge leve originaliteten och de små bidragen till våra gourmetupplevelser. I Kronoby har vi också haft en helt egen gourmetprodukt i Snåres grisar med röd fyllning. Tyvärr har bageriet lagt ned sin verksamhet då ingen efterföljande generation ville ta över verksamheten. Dessa grisar är kända vida omkring och inget övervinner dem i smak och konsistens. Numera får man tag på dessa endast vid beställning av tillräckligt stor mängd.

Om ni vill veta hur Snåres grisar såg ut och vad stamkunderna tyckte om dem eller annars bara vara i nostalgisk anda så kan ni kika på youtubeklippet som finns på adressen:

https://youtu.be/NeqrBIa5FqA

Ovanstående besök fick mig att tänka på en utfärd till Halmstad och chokladverkstan Skånskan....

Skånskan i Halmstad har en fin fasad också. Vackra detaljer gör att man måste stanna upp och bara titta.

Jag scrollade igenom gamla foton och fastnade för de jag tog då jag besökte Halmstad för nån tid sen. Vi körde med bil från Stockholm och längs med vägen och pitstopen kunde man bara konstatera då som nu att de flesta konditorierna och caféerna i Sverige har mera lockande interiör och definitivt mera fantasifulla bakverk i sina hyllor. Allt ser inte likadant ut som då man kör igenom på våra riksvägar och hittar ABC överallt. Nå, det fanns restaurangkedjan Rasta förstås, men även den hade mera smakrika alternativ och en mera lockande meny. Jag säger bara raggmunk som jag testade för första gången och namm namm namm! Där fanns det riktigt smör med i bilden!

Vad gäller konditorierna och upplägget vid bufféborden så är det mera fantasifullt, mera lullull och sånt i vårt västra grannland som gör att man blir sugen på att smaka och prova på många sorter. Så är det billigare också. Inte så styvt och stelt. Servicen. Människan som står bakom disken är välkomnande och glad och vill stå där. Fiika och Skorpan i Jakobstad är kanske det som kommer närmast stilen och riktningen här i vår trakt, men för övrigt är det en bit kvar. Om ni förresten råkar ha vägarna förbi Halmstad så tar er in till Skånskan och bara se er omkring i det gamla huset, om ni klarar av det, eller så sätter ni er ned och känner in atmosfären, eller tar med er en påse med lite extra allt.

Konfekter i mängd och massor!

De tillverkar dessutom sin egen chokladkonfekt så det bidrog till extra upplevelsehöjande stunder. Åtminstone för en som är svag för choklad. Konfekter med fyllning och smak av apelsin, rom, lime, salt kinuski, kokos, well, you name it, they got it!


Kladdkakor med olika smaker och former. Namm namm...

Och så var det ju detdär med kladdkakor förstås. Priset för en tårtbit var det som syns på fotot 39 kronor om man åt på plats och 35 kronor om man tog med sig biten. Stor skillnad i både pris och smak. Väsentliga skillnader i flera bemärkelser. Finns rum för att få in lite mera mysfaktor på finska sidan av Bottenhavet alltså. Hoppas nåt ploppar upp nånstans även här.

Lite tips!

1) Nån av er kunde väldigt gärna börja med ett café med enbart kladdkakor och marängtårtor + ett salt alternativ att sätta tänderna i

2) Ett ställe som serverar enbart smörgåstårtor vore inte fy skam det heller

3) Mix and match - din egen favoritfyllningText o foto: Eva-Lott Björklund

Kommentarer

Populära inlägg