Själsläkaren som dök upp i VårstaDå man är på nya platser så vill man ju forska och se vad man kan upptäcka och jag är inget undantag till sånt, snarare regel. Här kommer så lite glimtar från ett besök i vårt västra grannland och närmare bestämt Vårsta i Botkyrka kommun. En vacker bygd omgiven av, för mig som kommer från platta Österbotten små berg och småsjöar. Lummigt och mysigt. 

Jag ville ta mig ut och sondera terrängen och som tur hade jag även med mig kameran. Stövlade så iväg ned till den vackra Malmsjön intill byns hjärta. Nere vid strandpromenaden gick jag runt och tittade lite på omgivningen och efter en stund kom en dam cyklandes och hon var artig nog att öppna en konversation med mig som såg ut som den turist jag var, med kameran hängandes på bröstet.

Damen ifråga, som jag tyvärr inte hann få namnet på, men som vi kan kalla för Sara, berättade glatt om hur utseendet på byn ändrats här och där sen 1968 då hon flyttade till orten.

- Här nere vid sjön stod ett reningsverk och det var inte öppet för allmänheten att ta sig ned till stranden. På senare tid har man förstått att rusta upp området så nu är det såhär idylliskt som du kan se. Jag kunde bara hålla med Sara och instämma.

- På andra sidan sjön har nån ur släkten Bernadotte haft ägor, Malmsjögårdarna. Bernadotte hinner jag tänka. Kungligt värre!
- Det ryktas även att en saudiarabisk prins skulle ha ägt samma ställe, berättar hon ytterligare. Sara kisar med ögonen där hon tittar ut över det spegelblanka vattnet som den dagen formligen strålade av de glittrande solstrålarna som smekte vattenytan.
- Om du ännu har tid så kan du fortsätta längs med sjöstranden för då kommer du att upptäcka ett riktigt idylliskt ställe! Det låter spännande tycker jag och frågar mer om platsen.

Majestästiska tallar som kunde ha mycket att berätta...

Sara fortsätter: 

- Du kommer att komma fram till ett vitt stort och fint hus och där har själsläkaren Poul Bjerre bott och han räknas som en av psykoterapins främste föregångare i Sverige. Det finns en stiftelse, Poul Bjerre Sällskapet, som sköter om huset och trädgården numera och man kan vandra omkring där bland statyerna i vacker natur.

Detta väckte min nyfikenhet ännu mera och lät som en briljant idé så jag vandrade iväg. Jag kollade upp namnet lite mera på Wikipedia och fick fram information om att Poul Bjerre föddes 24 april1876. Hans filosofi gick ut på att se till hela människan och han bemödade sig om att hitta orsaken till symptomen. Han kallades för själsläkare. Så vackert det låter! Själsläkare.

Finns det fortfarande såna i vår tid, som vi kan titulera så? Jag kommer i alla fall att tänka på en med detsamma, som man helt klart kunde kalla för själsläkare eftersom också hon ser till hela människan och vill reda ut vad som ligger bakom symptomen. Hon har sin mottagning i samma kommun som jag bor i. Tur för mig, visst?

Denna staty är tillverkad av konstnären och själsläkaren Poul Bjerre och är ett av konstverken man kan beundra och förundras över i omgivningen.
Vem var då denne man med det inte särskilt svenska namnet, Poul Bjerre? 
Här får du lite kortfattat fakta som jag hittade på Poul Bjerre Sällskapets hemsida:

En annan skapelse av själsläkaren, konstnären Poul Bjerre
* föddes 24 maj 1876 i Göteborg, dog 15 juli 1964
* avlade medicine licentiat examen 1904

* introducerade Sigmund Freuds tankegångar och metoder i Sverige, trots att han ansåg att Freud lade för stor vikt vid sexualiteten 

* grundade 1940 Institutet för medicinsk psykologi och psykoterapi. 

* hans elever bestod både av läkare och präster

* han var intresserad av hypnos, parapsykologi, drömmar 

* gifte sig med sin brors svärmor, Gunhild Posse.  Denna Posse var dotter till Gunnar Wennerberg, sångskalden som i sin tur gett upphov till Gluntarne som innehåller en sångcykel för baryton och bas och piano och skildrar studentlivet under slutet av 1840 talet.

* var en mycket eftertraktad läkare som hade uppskattningsvis uppemot 40000 patienter under sina verksamhetsår

* numera ordnas förutom guidade turer även föreläsningar, konserter och dylikt i huset som stiftelsen förfogar över.

Sovande tuvor som skulle ha så mycket att berätta...

Läkande, renande vackra lavendel....! Så passande att hitta lavendel intill platsen där en själsläkare vistats, filosoferat, botat, forskat, skapat, drömt, bara varit och ifrågasatt.
Ha en mysig lördag, 

kram

Lotta


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg