inspiration

Detdär med att ta vara på stunden är så påtagligt särskilt inom konsten, men även i ditt vardagliga liv.

Inom musiken är det givande på både själsligt och mentalt plan att skapa, känna och höra vad som föds i stunden tillsammans med såna som har miljontals trådar till ett magiskt stort inre universum. Genom nyfikenhet och att våga lirkar man fram nya kanaler, som gnistrar samman i en slags musiksynapser. En osynlig kommunikation som pågår på cellnivå och flödar ut genom experiment och kombinationer av toner, rytmer, olika ljud och känslan i det man lyssnar sig till. En sinnenas samverkan på så många plan.

Handparet till vänster tillhör en väldigt begåvad och talangfull man som fått priser och erkännanden och nått långt med sitt musikskapande. Han heter Janne Hyöty och jag hade äran att igen få musicera tillsammans med honom för nån dag sen. En av de mest framgångsrika musikproducenterna och duktigaste musikerna vi har i vårt land inom flera genrer och i synnerhet popbranschen. 


Marimekko står det på Jannes musmatta. Vad står det på din?
En riktig raritet, multimusikalisk, oerhört mångfassetterad och utrustad med en unik förmåga och ett gott öra för vad som är bra. Dessutom är han en mycket fin individ och medmänniska. Detta lyser särskilt igenom i hans enorma ödmjukhet och försiktighet med att inte framhäva sig själv på nåt sätt. Alla dessa egenskaper lyfter honom tusenfallt till skyarna. En riktig idol på flera sätt!

Inte många österbottningar som har skivor som sålt guld, platinum och dubbla platinum flera gånger. Han har också skrivit flera låtar i melodifestivalsammanhang som det gått bra för. Han kan jobba med etablerade artister och besitter även en förmåga att ta fram nya stjärnor och skapar evenemang, forum. Om man skulle gräva i hans lådor eller filer skulle vi komma fram till hundratals låtar, eller behövs det månne flera nollor?  Måste fråga nån dag :) 
Ja, och han är även den som proddat fram megapopulära KAJ som är världskända i Finland!

Hur gick det för oss med komponerandet då?

Jag tycker själv att vi fick fram en riktigt kul och häftig låt och jag hoppas att den liksom alla andra låtar simmar fram genom låthavet till rätt artist vid rätt tidpunkt så att även ni ska få höra dem. Det finns så många många otroligt BRA låtar hopsvetsade av fina låtskrivarteam vid SH som inget medborgaröra ännu fått lyssna till, just för att de oskyldigt trånande och lockande ligger och väntar i sina fack för att bli upplockade av rätt röst vid rätt förlag, om man kan uttrycka sig så.

Betydligt snabbare process är det att skriva direkt för specifik artist, förstås. Det finns ju en spänning att se hur långt en låt kan bära. Man kan få vänta länge, ibland flera år faktiskt. Det händer sig att det rentav kan vara en stjärna som tar tag i just din låt. Då måste det kännas extra pirrigt och fladdrigt under fötter och sulor och man får säkert extra luft under vingarna. Första låten jag var med och skrev och som skickades nånstans från Sugarhouse Publishing, alltså det förlag jag har kontrakt med, så for iväg till en koreanskt pojkgrupp, SS301. Det var häftigt! Jag hade ju ingen aning om att jag har en harmoniförmåga som även kan gå hem i asiatiska länder. Detta hade jag aldrig fått veta om jag inte en gång vågat ta de första stegen och klivit ut ur den trygga zonen. Plötsligt så öppnade sig helt nya dörrar och andra musikvärldar för mig som suttit och skrivit ensam.

Janne som har fått låtar ända fram till de japanska megasuperstjärnorna i gruppen ARASHI har många gånger fått erfara hur dendär riktigt stora känslan är, den som de flesta songwriters bara går omkring och väntar och hoppas på. Bara att hålla tummarna för oss andra alltså!
En bråkdel av Jannes utmårkelser...

 Musik är fascinerande och inspiration också. Som musiker är jag själv fascinerad över hur man påverkas och kan medverka till att påverka andra människor genom att sprida själstoner.

Eftersom jag allltid haft en sån stor nyfikenhet och vilja att kunna prova på och helst behärska så många olika saker av musiken och även andra saker som jag finner intressanta så har det också gett mig en musikalisk bredd som spinner över många olika genrer. Jag känner mig bekväm som både en i teamet som ackompanjatör, arrangör, kompositör, pianist, dirigent, musikterapeut, allsångsledare, textförfattare, själatonsspridare, och whatever och nu håller jag på och fördjupa mig ännu mer i produktion. Själva musikstunderna i sig på äldre boenden, sjukhem, fester, begravningar eller vid de små skolorna i bygden, de kan ibland ge mycket större inre upplevelser än de som man får vid de stora evenemangen. Jag har upplevt båda och det är nog stundens magi som gäller. Oavsett om det är 800 eller 8 åhörare. Fina är de stunder då du är alldeles ensam i rummet. Tidsrymden har du nog svårt att vistas helt ensam i, men det hör en annan filosofisk kategori.

Det som skapas i stunden är manna och den stunden kommer aldrig åter. En sinnenas samverkan på så många plan. Processen att starta från noll och bygga upp en låt kan skifta och det blir olika födslar eller förlossningar varje gång. Kanske vissa funnit sitt eget system med hur de börjar och sen fogar man i, moment efter moment, ton efter ton, sekvens efter sekvens och testar och lyssnar om det låter bra eller fånigt eller föder skratt. 


"En strimma av ljus, en inspiraion, en hälsning, en riktning, en känsla..."

Intuitionen är en tillgång i just denna skaparform. Att ta det som föds i stunden. Till och med så att man trycker på recordknappen genast och spelar in och lyssnar sen vad man fick i stunden. Det är fantastiskt egentligen, hur man litar på det som föds i stunden just då det föds. Så brukar jag göra med texter jag får mig tillsända. Jag antinger spelar in på samma gång som jag läser/sjunger texten jag fått mig tillsänt. Eller så sitter jag med pennan och notpapper. Allt som oftast är det sedan den versionen som är grunden för den nya sången som ska födas. Ibland ändrar jag inget i melodin om det känns bra ännu följande dag.


Detta säger mig att det är skäl att våga lita på det som föds i stunden. Gör du det? Vågar du lita på den känsla, de ord, de sånger, de toner som vill fram i stunden?
Mitt goda råd för dagen är att ta väl vara på stunden! Den kommer aldrig åter! 
 
Kram, 

Lotta


Kommentarer

 1. Jag kan berätta om tillkomsten av en låt som jag skickade till dig; Seven Trees.. Jag hörde låten i en dröm och vaknade tidigt på morgonen, för tidigt för att gå upp spela den. Alla sov ännu. Så jag försökte hålla den i minnet så länge. Det lyckades inte så bra. Jag kom ihåg två takter.. Sedan försökte jag få till en naturlig fortsättning till åtminstone åtta takter. Det gick ganska bra.. Jag spelade igenom dessa takter några gånger men ville ju ha en fortsättning.. Då hände det. Jag bara fortsatte med en refräng, som satt direkt, - bara att skriva ner. Det kändes fantastiskt.
  Texten hörde jag också i drömmen men kom bara ihåg "Seven Trees". Resen fick värka fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va fint! Roligt att höra din upplevelse. Men, - jag undrar dock vart den låten farit? Har inte sett den...? Eller har jag reagerat utan min egen vetskap? Ha ha...! Kan du dubbelkolla? Vill gärna höra låten!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg